Monumentale tegeltableaus
Nadat De Gruyter gesloten werd kwam er een schoenenwinkel voor in de plaats. Tijdens deze periode raakte de tegeltableus verborgen achter de schoenenwanden en raakte ze zo een beetje vergeten. Met de opening van de museumcafe in 2000 kwamen deze weer tevoorschijn en waren ze in tegenstelling tot vele andere De Gruyter tegeltableaus goed beschermd gebleven. Dat is waarom wij nu de dag in Kleine Max nog steeds kunnen genieten van deze mooie handgeschilderde tegeltableaus.
Als u eens langskomt, en goed oplet, kunt u misschien zelfs vinden waar de orginele schilder een foutje heeft gemaakt in de tegeltableaus.
Museum Café Lombok
Het Museum Café verzamelde informatie over Lombok en over de Gruyter. Hierbij was de doelstelling onder andere om de historie en het ontstaan van de multiculturele wijk Lombok zichtbaar te maken en de ontmoeting tussen bewoners in de wijk te bevorderen. Daarnaast werden rondleidingen georganiseerd door de wijk Lombok, werden er exposities gehouden en vonden er debatten plaats tussen verschillende culturen. In de laatste jaren fungeert het café steeds als werkgelegenheidsproject voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In juni 2008 sloot de voormalig beheerder de deuren van Museum Café Lombok. Reden hiervoor was dat in de bestaande constructie niet haalbaar bleek om het café rendabel te exploiteren.
Een nieuwe start
Vanaf toen is er een denktank van betrokkenen (waaronder Vereniging Het Werktuig) van start gegaan om een nieuw sociaal-cultureel initiatief op deze bijzondere plek op te zetten. Kleine Max opende in maart van 2009 weer de deuren van de voormalige De Gruyter.